Blog – Opruimen voor de feestdagen

6 nov 2020

Veel mensen ruimen in hun huis op na de feestdagen. Zo beginnen ze met een schone lei aan het nieuwe jaar. Wat ook goed werkt, is om op te ruimen voordat de feestdagen beginnen. De maand november is daar dus een mooi moment voor, want je:

  • ziet wat je allemaal in huis hebt en wat jij en je gezinsleden niet op een verlanglijstje hoeven te zetten;
  • komt misschien voorwerpen tegen die nog ongebruikt zijn en het goed doen als cadeautje voor Kerst of Sinterklaas. Denk aan een schoencadeautje of voor het ‘dobbelspel’ met familie of vrienden;
  • sorteert alvast de feestartikelen die je in huis hebt voor Sinterklaas en Kerst. Je kunt bijvoorbeeld de kerstballen die je al jaren niet meer gebruikt, bijtijds vervangen voor een nieuwe set. Of dat Pietenpak dat nu toch echt te klein is, aan een ander kind geven of aan een goed doel;
  • bent op orde voordat de feestdagen beginnen;
  • hebt minder te sorteren en op te ruimen na de feestdagen.

Maar waar begin je dan?

Is er veel speelgoed in huis? Neem daar dan eerst de tijd voor. Bekijk waar nog echt mee gespeeld wordt. Wordt er niet meer mee gespeeld, beslis dan of:

  • het tijdelijk opgeborgen kan worden. Haal het over een paar maanden weer eens tevoorschijn. Zet dit alvast in je agenda. En kijk dan of er weer mee gespeeld wordt. Zo niet, geef het dan een andere bestemming;
  • het weg kan. Wil je het verkopen, weggeven of weggooien? Verkopen kan als het er nog goed uitziet en je voor verkopen de tijd wilt nemen. Weggeven is een optie als het speelgoed nog goed werkt. Denk behalve aan een ander kind, ook aan de kringloopwinkel of aan een goed doel zoals de kerk. En is het speelgoed niet meer bruikbaar of herstelbaar? Dan is weggooien een goed idee.

Verlanglijstje

Tijdens het sorteren en opruimen van het speelgoed, heb je waarschijnlijk meteen bedacht wat je wilt toevoegen aan de verlanglijstjes. En is het speelgoed uitgezocht of heb je niet of nauwelijks speelgoed? Dan is het uitzoeken van je feestartikelen, zoals kerstversiering, een mooie vervolgstap. Wil je van iets af? Ook dan beslis je of je iets gaat verkopen, weggeven of weggooien.

Komt het nu niet uit?

Misschien is november een veel te drukke periode om op te gaan ruimen. Bedenk dan dat je in een uur al heel wat kunt doen. Of in een half uur per week. En lukt het niet? Geen probleem, dan ga je alleen na de feestdagen aan de slag!

 

E-book

Ontvang het gratis e-book ’32 tips voor opgeruimd wonen en werken’

Lees de superpraktische tips voor opgeruimd wonen en werken die je direct kunt toepassen voor jouw huis, werkplek en agenda. Zo krijg je met een vliegende start meer overzicht en rust!

Je ontvangt mijn e-book direct in je mailbox. En je krijgt aanvullende tips en inspiratie. Jouw gegevens worden niet gedeeld, ik werk namelijk met dit privacybeleid.  Je kunt je trouwens ook op elk moment weer uitschrijven.

Veel plezier en succes ermee!

Sanne

Wil je meer weten of vrijblijvend kennismaken?

      Sanne Bender - professional organizer voor rust, ruimte en overzicht