Blog – Orkaan in de tienerkamer: puinruimen of loslaten?

14 jul 2021

Alsof er een orkaan in de kamer van jouw tiener heeft plaatsgevonden: een vloer bezaaid met schone en vuile was door elkaar, gebruikt servies, schoolboeken in alle hoeken. Een tienerkamer ziet er eerder zo uit, dan door een ringetje te halen, uitzonderingen daargelaten. Kun je hier iets aan doen als ouder of is elke poging bij voorbaat kansloos?

Troep

Je wilt het misschien graag dat ook de kamer van jouw zoon of dochter opgeruimd is, omdat een volledig opgeruimd huis je zo’n opgeruimd, rustig gevoel geeft. Een huis waar je fijn woont en thuiswerkt. Of je vreest dat jouw kind ‘het anders nooit leert’ en zijn of haar volwassen leven ook in de troep doorbrengt. Hoe graag je het ook anders zou zien, realiseer je dat bij veel tieners en jongvolwassenen, opruimen en opbergen er gewoon niet inzit. Ze hebben er vaak geen aandacht voor omdat ze het gewoonweg niet zien. Als we de deskundigen mogen geloven komt dat inzicht meestal wel naarmate ze ouder worden, dus dat is hoopvol. Er zijn genoeg dingen die hun aandacht vragen en waar ze wel als vanzelf tijd voor maken. Maar nee, opruimen zit daar vaak niet bij.

Domein

Daarnaast moet je je afvragen of je je wel wilt bemoeien met hun kamer: het is immers hun domein, de enige plek die helemaal van hen is. Dus ga niet ongevraagd de boel opruimen en daarnaast leren ze er ook niks van. Als de schone was op is, gaan ze vanzelf wel een keer kleding in de was doen. Dus lekker loslaten die rommel in de kamer van je zoon of dochter. Natuurlijk kun je wel wijzen op de rommel en stimuleren om er zelf wat aan te doen. En misschien helpt dat even, maar zo niet, dan toch proberen het daarbij te laten. En meehelpen aan het opgeruimd houden van de rest van het huis, zoals jassen op de kapstok, hoort er wel bij. Wat je wel kunt doen is een paar afspraken maken over hygiëne in zijn of haar kamer, zoals hoe vaak jouw kind zijn of haar bed verschoont en afval weggooit. Want beestjes in de kamer? Daar zijn ook tieners meestal niet van gediend.

E-book

Ontvang het gratis e-book ’32 tips voor opgeruimd wonen en werken’

Lees de superpraktische tips voor opgeruimd wonen en werken die je direct kunt toepassen voor jouw huis, werkplek en agenda. Zo krijg je met een vliegende start meer overzicht en rust!

Je ontvangt mijn e-book direct in je mailbox. En je krijgt aanvullende tips en inspiratie. Jouw gegevens worden niet gedeeld, ik werk namelijk met dit privacybeleid.  Je kunt je trouwens ook op elk moment weer uitschrijven.

Veel plezier en succes ermee!

Sanne

Wil je meer weten of vrijblijvend kennismaken?

      Sanne Bender - professional organizer voor rust, ruimte en overzicht